Deze crispy bonbons met chocolade en cornflakes bevatten maar 62 kcal per stuk en zijn heerlijk als snackje bij een kopje koffie of thee. Maak ze met jouw favoriete pure chocolade. Door volkoren bran flakes te gebruiken bevatten de bonbons meer vezels waardoor je langer verzadigd bent.
Eet jij liever geen gluten? Gebruik dan gewone cornflakes.
Is chocola gezond?
Uit onderzoek blijkt dat chocola goede stofjes bevat zoals flavanolen (=antioxidanten) wat de kans op ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten kan voerlagen. Het lastige is dat door de bereiden van een cacaoboon tot een chocoladereep vaak veel van deze flavanolen verloren gaan. Daarbij weten we ook niet precies hoeveel chocola je moet eten om voordeel te trekken van deze flavanolen. Het is dus wel goed dat áls je chocola eet, vooral te kiezen voor zo puur mogelijke chocola. Ik adviseer meestal minimaal 70% cacao. Check altijd goed de verpakking, want soms heet iets ‘pure’ chocolade maar bevat het maar 50% cacao.
Chocola bevat serotonine, dat werkt als een antidepressivum en fenylethulamine, een hormoon dat je aanmaakt als je verliefd bent. Maar de hoeveelheden zijn wel heel laag. Toch kan dat bijdrage aan dat blije gevoel wat we krijgen van het eten van chocola. Bij het eten van pure chocolade komt ook het geluksstofje endorfine vrij dat aan dit gevoel bijdraagt.
Maar laten we niet vergeten dat een reep chocola ook veel verzadigd vet en suiker bevat. Het is echt een calorie-bommetje. En we weten dat overgewicht juist de kans op hart- en vaatziekten kan verhogen. Mijn advies is dus: chocola past in een gezond eetpatroon, maar met mate en het liefst zo puur mogelijk.
Au bain-marie
Door je chocolade au bain-marie te verwarmen voorkom je dat het gaat aanbraden.
Hoe ga je te werk?
Vul een pan met een flinke laag kokend water en zet op een laag pitje zodat het water blijft koken zonder dat het hard bubbelt. Leg op de pan een kom die de hele pan afsluit. De stoom van het kokende water zal de kom gaan verwarmen.
Doe de chocolade in de kom en laat rustig smelten. Blijf goed roeren tot het een glad geheel is.
Benodigdheden
– cupcakevormpjes
– kom om chocolade in te smelten
– pan met kokend water waar de kom op kan om de chocolade au bain-marie te smelten.
Crispy bonbons van chocola en cornflakes
Ingrediënten
- 30 g volkoren bran flakes of cornflakes
- 50 g pure chocolade
- snufje zout
Bereidingswijze
- Stap 1 Hak de chocolade grof en laat au bain-marie smelten (zie uitleg hierboven).
- Stap 2 Als de chocola helemaal glad is roer je voorzichtig de cornflakes en het zout door de chocolade zonder de cornflakes te breken. Blijf roeren tot op alle cornflakes een dun laagje chocolade zit.
- Stap 3 Verdeel het mengsel over 6 cupcakevormpjes. Laat minimaal 1 uur hard worden in de koelkast. Als de bonbon hard is geworden kan je het cupcakevormpje verwijderen.
Bewaaradvies
In de koelkast zijn ze een week houdbaar. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar.
Voedingswaarde per crispy bonbon van chocola en cornflakes
62 kcal
kh: 7 g
eiwitten: 1 g
vetten: 3 g
vezels: 1 g
De voedingswaarde kunnen natuurlijk veranderen als je andere soorten chocolade of cornflakes neemt!
Op zoek naar een ander zoet recept? Probeer dan eens deze heerlijk citroencake!
Tip: neem een kijkje op mijn Instagram voor een instructiefilmpje van dit recept. Hij staat bij de Reels. Ik heb een reel gemaakt van dit recept 🙂