Gestoomde zalm in sojasaus met crispy knoflook

 

Gestoomde zalm in sojasaus met crispy knoflook in sesamolie

Dit recept voor gestoomde zalm smaakt naar Azië!

Stomen is een makkelijke en snelle manier om je vis te garen. Door de verse kruiden, limoensap, sojasaus, en sesamolie krijg je een heerlijk saus die zowel zoet, zout, zuur en pittig is. Heerlijk met een kommetje rijst en wat simpele gewokte groenten.

Je marineert de zalm eerst in limoensap, sojasaus en gember. Tijdens het stomen bak je de knoflook krokant in de sesamolie. Als je zalm klaar is leg je de rauwe bosui en rode peper er op. Je giet dan de gloeiend hete sesamolie en krokante knoflook eroverheen. Dit geeft een leuk knisperend geluid en je bosui en peper worden zo gaar.

Dit recept is voor 1 zalmmoot, maar je kan het makkelijk vermenigvuldigen als je meerdere zalmmoten klaar maakt. Ik ga uit van 1 zalmmoot per persoon. Je kan de hoeveelheid gember, knoflook en chilipeper natuurlijk aanpassen naar je persoonlijke smaak.

Kies voor verse zalm, die smaakt veel lekkerder dan zalm uit de diepvries van je supermarkt.

 

Bijzondere benodigdheden

  • Stoommandje
  • Schaaltje die in stoommandje past
  • Pan waar het stoommandje in of op past

Gestoomde zalm in sojasaus met crispy knoflook in sesamolie

maart 2, 2022
: 1 persoon
: Gemiddeld

By:

Ingrediënten
  • 1 zalmmoot
  • sap van ½ limoen
  • 1,5 el Japanse sojasaus
  • 1,5 el sesamolie
  • 1 cm gember, in dunne reepjes gesneden
  • 1 bosui, in dunne reepjes gesneden
  • ½ chilipeper, in dunne ringetjes
  • 1 teen knoflook, in dunne plakjes
  • Vers gemalen peper
Bereidingswijze
  • Stap 1 Leg in een schaaltje je de zalm en leg de gember er op. Besprenkel met limoensap, Japanse sojasaus en een snuf vers gemalen peper. Laat 15 minuten marineren.
  • Stap 2 Zet je stoommandje klaar op een pan met kokend water. Leg het schaaltje met de zalm in je stoommandje en laat 6 minuten stomen.
  • Stap 3 Bak na 4 minuten in een kleine koekenpan de knoflook in de sesamolie krokant. Dan is de knoflook tegelijk klaar met je zalm.
  • Stap 4 Als je zalm klaar is haal je het met het schaaltje uit het stoommandje. Leg de bosui en rode peper er op. Giet nu de gloeiendhete sesamolie en knoflook eroverheen. Serveer direct.

Bewaren van gestoomde zalm in sojasaus met crispy knoflook

Je kan de zalm al een dag van te voren marineren, en dan vlak voor je aan tafel gaat bereiden.
Na het bereiden kan je de restjes de volgende dag prima koud opeten. Ik zou de zalm niet nog een keer opwarmen, daar wordt hij droog van.

 

Is de recept gezond?

Zalm bevat omega 3 vetzuren, wat de kans op hart en vaatziekten verminderd.
Sojasaus is erg zout dus wees zuinig in gebruik. Je hoeft dus ook geen keukenzout meer toe te voegen aan dit recept. Je kan eventueel sojasaus met minder zout gebruiken.
Sesamolie bevat onverzadigde vetzuren wat op zich gezond is. Helaas is het rijk aan omega 6 vetzuren, waar we te veel van binnen krijgen. Wees dus zuinig met sesamolie.

Voedingswaarde per persoon

Kcal: 455
Koolhydraten: 11 gr
Eiwitten: 31 gr
Vetten: 32 gr
Vezels: 0 gr

 

Op zoek naar een ander lekker receptje met vis? Probeer dan eens deze makreeltaco’s! 

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *