Smashed aardappels

Deze smashed, of te wel geplette aardappels, zijn een perfect bijgerecht voor als je kookt voor vrienden. De aardappels komen goudbrui en krokant uit de oven. Het recept is niet moeilijk, maar kost wel even wat tijd. De aardappels kan je al een dag van te voren koken. Je hoeft ze dan alleen nog te pletten (wat een leuk klusje is), in te smeren met olie en te bakken.

Tips en tricks

  • Kies voor vastkokende krieltjes omdat die wat meer hun vorm behouden na het koken.
  • Het is echt belangrijk dat je GEEN bakpapier gebruikt. Je moet de aardappels dus echt rechtstreeks op het bakblik leggen. Alleen dan worden ze lekker krokant.
  • In plaats van gedroogde tijm kan je ook andere kruiden gebruiken zoals gedroogde of verse rozemarijn, gedroogde oregano of Italiaanse kruidenmix. Je kan ook kiezen voor wat meer Oosterse smaken zoals komijnpoeder, korianderpoeder of garam masala.
  • De chilivlokken kan je vervangen met paprikapoeder, chilipoeder of gewoon weglaten als je niet van pittig eten houdt.

 

Benodigdheden

  • Bakblik
  • Oven
  • Pan om de aardappels in te koken
  • Kwastje voor de olie

 

Smashed aardappels

juni 16, 2022
: 4 personen
: makkelijk

By:

Ingrediënten
  • 500 gr krieltjes in schil
  • 4 el olijfolie
  • 3 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 tl chilivlokken
  • Zout
Bereidingswijze
  • Stap 1 Boen de krieltjes schoon en kook ze in 20 minuten gaar in een flinke laag water met zout. Giet af en laat afkoelen.
  • Stap 2 Meng de olijfolie met de knoflook, tijm en chilivlokken. Laat even staat zodat de smaken kunnen intrekken.
  • Stap 3 Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer een bakblik in met de gekruide olijfolie. Leg de krieltjes op het bakblik en plet ze één voor één voorzichtig met een zware pan of spatel. Smeer de geplette krieltjes in met de rest van de olijfolie en kruiden.
  • Stap 4 Bak in de oven voor 40 minuten en draai halverwege. Serveer direct met een beetje zout.

Recept in stappen in foto’s

 

Stap 1. Zet alle ingrediënten klaar

 

Stap 2: kook de aardappelen. Smeer bakplaat in met de olie. Leg de aardappelen op de bakplaat en plet zet voorzichtig.

 

 

Stap 3: smeer de aardappels in met de kruidenolie

 

Stap 4: Bak ze 40 minuten in de oven, bestrooi met zout en serveer direct.

 

 

Is dit recept gezond?

Aardappelen bevatten vitamine C en vitamine B6, en in kleinere hoeveelheden ook andere B-vitamines. Daarnaast zit er in aardappelen kalium en in kleinere hoeveelheden ook calcium en fosfor.

Aardappelen bevatten ook resistent zetmeel. Dit is een vorm van zetmeel die niet verteerd wordt in de dunne darm. Dit heeft een positief effect op de gezondheid en onderzoeken laten zien dat het de kans op darmkanker kan verkleinen.

Dus aardappelen horen in een gezond eetpatroon!

Omdat aardappelen veel koolhydraten bevatten is het goed om het altijd te combineren met groenten en een bron van eiwitten. Dit zorgt voor een tragere opname van de koolhydraten en een stabielere bloedsuikerspiegel. Serveer dus bij deze gebakken aardappels een frisse salade en misschien een stukje gegrilde vis of kip.

Let tijdens het bakken wel op dat je aardappels niet verbranden want dan kan er acrylamide ontstaan, wat kanker verwekkend is.

 

 

Voedingswaarde  per persoon

Kcal: 203
Koolhydraten: 24 gram
Eiwitten: 3 gram
Vetten: 10 gram
Vezels: 2 gram

 

Welke kruidencombi zou jij gebruiken voor dit recept? Laat het me weten in de comments!

Als je dan toch de oven aan hebt staan, maak dan ook gelijk deze wortels  met chimichurri 🙂

Volg mij ook op Instagram voor extra recepten, tips en leuke weetjes!

 

 

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *