Hummus is een soort puree gemaakt van kikkererwten en sesampasta. Het wordt vaak gegeten in het Midden-Oosten.
Tegenwoordig kan je hummus heel makkelijk kopen in de supermarkt. Ik heb altijd een paar bakjes in mijn koelkast staan. Ik smeer het op mijn crackers of op brood, ik dip er rauwkost in, of ik snoep er gewoon een beetje uit met een lepeltje. Ik koop allerlei varianten of smeer er zelf nog wat sambal, chilisaus of zelfs bbq saus op (vooral hummus zongedroogde tomaatjes + bbq-saus is echt heel lekker, maar daar schaam ik me dus een beetje voor).
Maar eerlijk gezegd ben ik mij er ook wel van bewust dat de hummus uit de supermarkt, niet de traditionele hummus is. Die uit de supermarkt bevat veel olie, suiker en zout. En al die speciale smaakjes die ze maken is ook niet traditioneel. Daarom wilde ik graag zelf hummus maken.
Ik heb al verschillende pogingen gedaan om zelf hummus te maken. Maar eigenlijk werd het nooit een heel smeuïg en lekker geheel. Het werd altijd een beetje klonterig, vettig en bitter.
Totdat ik het recept probeerde van Nisha van Rainbow Plant Life. Wouw! Wat een heerlijke, romige hummus wordt dit! Ik heb er een beetje mijn eigen draai aangegeven.
Kikkererwten
Ik gebruik gewoon kikkererwten uit blik. Ik weet het, de smaak is vast nog veel lekkerder als je gedroogde kikkererwten gebruikt, maar eerlijk gezegd heb ik geen zin om ze urenlang te wellen en te koken.
Voor dit recept gebruik ik 2 blikken omdat het ongeveer een weekje goed blijft en het bij mij toch wel op komt. Halveer gerust het recept als je niet zo’n grootverbruiker bent.
Tahin
Dit is sesampasta. Een soort pindakaas maar dan van sesamzaadjes. Het is echt een belangrijk onderdeel van de hummus.
Ik woon in buurt met veel Oosterse winkeltjes waar ik deze tahin vond van het merk Koska. Het is de lekkerste die ik tot nu toe geprobeerd heb. Hij is lekker zacht en romig van smaak.
Werkwijze
Om echt zachte, romige hummus te maken moet je de kikkererwten koken en ontdoen van de velletjes. Dit doe je door een beetje baking soda toe te voegen aan het water waardoor de velletjes makkelijk loslaten. Daarbij worden de kikkererwten zelf ook lekker zacht.
Verwijder na het afgieten zo veel mogelijk van de velletjes. Ik vind het makkelijk om dit onder een stromende kraan te doen en ze dan als het ware af te spoelen.
Vervolgens blend je de kikkererwten in een keukenmachine met de andere ingrediënten tot een fluweelzacht en romig geheel.
IJswater
Dit is wat mij betreft het geheim van een fluweelzachte hummus. In veel recepten wordt er veel olijfolie toegevoegd, maar dit is niet hoe het traditioneel hoort. Door ijswater toe te voegen krijg je een veel mooiere structuur.
IJswater kan je maken door een glas water te vullen met water en een paar ijsklontjes.
Topping
Belangrijk is om je hummus na bereiding te besprenkelen met een goede olijfolie. Zo droogt je hummus niet uit en blijft hij lang goed.
Je kan natuurlijk er voor kiezen om een ‘fancy’ topping maken. Hieronder een recept voor een simpele topping met stukjes citroen en knoflook. Maar je kan natuurlijk ook een topping maken van muhammara (spread van geroosterde paprika), geroosterde kikkererwten of verse kruiden. Leef je uit!
Zelf Hummus maken
Ingrediënten
- 2 blikken kikkererwten, 2 x 265 g uitlekgewicht, uitgelekt en afgespoeld
- 1 tl baking soda
- 150 gram tahini
- Sap van ½ citroen
- 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
- Peper, zout
- 5-10 el ijswater (niet overslaan)
- 1 tl gemalen komijnzaad
Bereidingswijze
- Stap 1 Doe de kikkererwten in een pan en vul met water tot het één vingerkootje boven de kikkererwten staat. Voeg baking soda toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes koken. Schep eventueel het schuim weg wat er op het water komt drijven.
- Stap 2 Giet vervolgens de kikkererwten af. Probeer zo veel mogelijk van de velletjes te verwijderen.
- Stap 3 Doe de kikkererwten in de keukenmachine en blend voor ongeveer 2 minuten tot je een smeuiig geheel krijgt. Pauzeer tussendoor even om de massa te roeren zodat alles mee geblend wordt.
- Stap 4 Voeg daarna de tahini, citroensap, knoflook, komijn, zout en peper toe. Blend 10 seconden. Voeg daarna 5 el ijswater toe. Blend tot het één smeuiige massa is. Ben je tevreden over de structuur? Voeg eventueel nog wat ijswater toe. Lepeltje voor lepeltje totdat je tevreden bent over de consistentie.
- Stap 5 Proef of je tevreden bent over de smaak. Zit er voldoende citroen, knoflook, peper en zout in? Voeg eventueel nog wat kruiden toe naar behoefte.
- Stap 6 Leg de hummus om een mooi schaal en besprenkel met olijfolie of maak de topping hieronder.
topping
Ingrediënten
- 3 el goede kwaliteit olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- Kleine stukjes schil van 1 citroen. Vermijd het witte gedeelte.
- Grof zeezout
- 10 gr peterselie, fijngehakt
- Een klein beetje paprikapoeder
Bereidingswijze
- Stap 1 Verwarm de olijfolie in een koekenpan op een lage temperatuur. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten. Blijf roeren. De knoflook moet zijn smaak vrij geven maar niet verbranden. Als de knoflook een klein beetje begint te kleuren voeg je de schil toe van citroen en die bak je 30 seconden mee.
- Stap 2 Haal de citroen en knoflook uit de pan en leg op een bordje. Strooi er een beetje zeezout over.
- Stap 3 Leg de hummus op een platte schaal of bord. En maak met een lepel er een beetje gleuven in. Giet de olijfolie er overheen.
- Stap 4 Leg de citroenschillen en knoflook op de hummus. Bestrooi met de peterselie en paprikapoeder.
Bewaren en serveren
Bewaar je hummus in de koelkast. Vergeet niet wat olijfolie overheen te sprenkelen en dek af met vershoudfolie. De hummus is ruim een week houdbaar.
Hummus moet je niet koud serveren maar lauwwarm of op kamertemperatuur. Haal hem dus op tijd uit de koelkast of warm eventueel op in een pannetje of een halve minuut in de magnetron.
Serveer met vers gebakken naan of brood.
Is hummus gezond?
Kikkererwten zijn ontzettend gezond. Ze bevatten veel eiwitten en vezels. Hummus is dus ook heel gezond.
Helaas wordt aan de hummus van de supermarkt veel olie, suiker en zout toegevoegd. Maar dan alsnog is het gezonder broodbeleg dan bewerkte vleeswaren zoals salami, worst en paté.
Maar het beste is dus om dit recept te gebruiken om zelf je hummus te maken.
Voedingswaarde van hummus zonder topping
Per eetlepel van 10 gram
Kcal: 23
Eiwitten: 1 gram
Vetten: 1 gram
Koolhydraten: 1 gram
Wil je nog een andere Oosterse spread maken? Probeer dan eens deze spread van feta en pistache.
Ik ben blij met dit recept want het is inderdaad de lekkerste zelfgemaakte hummus
En veel lekkerder dan die van de supermarkt. Dankjewel Elenna voor het recept!
Bedankt Wanda voor je enthousiasme!