6 tot 12 maart is de Nationale Week zonder Vlees & Zuivel. Omdat ik dit een goed initiatief vind, heb ik een weekmenu samengesteld van mijn favoriete plantaardige Green Peanut recepten. Hopelijk kan ik je hiermee inspireren.
Veel mensen eten onnodig grote hoeveelheden vlees, kip en zuivel. Dat heeft je lichaam helemaal niet nodig en is ook niet gezond. Daarbij zien we dat plantaardige voeding veel duurzamer is. Wanneer je als volwassene een week geen vlees en zuivel eet bespaar je wel 193 liter water en 80 kilometer autorijden. Dat is 18% minder water en 41% minder kilometer autorijden aan CO2 uitstoot dan iemand die wél vlees en zuivel eet!
Ik heb zelf een flexitarisch eetpatroon. Ik eet het grootste gedeelte van de week vegetarisch en kies dan voor tofu, tempé, linzen, kikkererwten of andere peulvruchten. In kleinere hoeveelheden, vaak in het weekend, eet ik vlees, kip, vis en zuivel.
De volgende recepten komen allemaal van mijn website en kook ik ook regelmatig voor mijzelf. Ze zijn niet allemaal 100% plantaardig, maar ik zal tips geven zodat je hem wel helemaal vegan kan maken.
Maandag: Pasta met aubergine en geitenkaas
Deze pasta is heerlijk voor de maandagavond. Door de volkoren pasta is het een voedzame maaltijd.
Maak het 100% vegan: In plaats van de geitenkaas kan je vegan roomkaas of cashew spread in dotjes op de pasta doen.
Tip: bak extra aubergine en bewaar voor de lunch de volgende dag. Lekker met een snee volkoren brood en hummus.
Dinsdag: Kruidige zoete tempé met rijst en paksoi
Tempé is een heel fijn product. Het bevat veel eiwitten, heeft een positief effect op het microbioom (lees hier meer over in dit artikel: ‘waarom gefermenteerde voeding gezond voor je is‘ en is redelijk betaalbaar.
Maak het 100% vegan: Oestersaus bevat oesters, dus is niet vegan. Gelukkig zijn er plantaardige versies op de markt zoals deze van Eko Plaza. De honing kan je vervangen door 2 el suiker. Meng de suiker met 2 el water om vloeibaar te maken.
Woensdag: Gevulde pompoen met vega gehakt, pistachenoten en vegan feta
Dit gerecht vind ik zo lekker. De combi van het kruidige gehakt, de zoutige kaas, de zoete granaatappelpitjes is helemaal in balans.
Let op: het gerecht is voor 2 personen, dus ben je met meer, verdubbel de recepten dan.
Maak het 100% vegan: Gebruik vegan feta bijvoorbeeld van Violife.
Donderdag: Orzo met venkel en cherrytomaatjes
Donderdag is bij ons een beetje een hectische dag. Ik wil dan wel gezond eten, maar het moet allemaal niet te lang duren in die keuken. Dit gerecht is dan ideaal. Toegegeven, het is niet het aller gezondste recept vanwege de witte pasta, maar ach, balans moet er zijn.
Maak het 100% vegan: Gebruik een sojaroom of haverroom. En vervang de Parmezaan door edelgistvlokken.
Vrijdag: Restjesdag!
Eten weggooien is zonde! Dus kijk wat je nog in je koelkast hebt en maak er iets lekkers van. Misschien heb je nog wat orzo met tomaatjes over van gister. Of een stukje gevulde pompoen.
Maak een soort borrelplank van alle restjes. Serveer er een stokbroodje bij en zelfgemaakte hummus.
Zaterdag: Harira: Marrokaanse linzensoep
Deze soep heeft alles, hij is zoet, zout, pittig. Heerlijk, perfect voor de zaterdag. Maak gelijk een joekel van een pan zodat je er volgende week weer van kan eten.
Maak het 100% vegan: deze soep is al helemaal plantaardig als je er groentebouillonblokjes voor gebruikt.
Zondag: Mexiaanse ovenschotel met nacho’s
Op zondag willen we luieren en comfort food. Maak dus deze Mexiaanse ovenschotel met nacho’s. Ook ideaal als je vrienden op bezoek hebt.
Maak het 100% vegan: Gebruik vegan geraspte kaas. En serveer natuurlijk een lekkere guacamole bij.
Ik hoop dat je hebt genoten van dit weekmenu. Ik vind het leuk als je me laten weten of je één of meerdere gerechten hebt geprobeerd. En of je ze dan helemaal 100% vegan hebt gemaakt, of een andere aanpassing hebt gedaan.
Eetsmakelijk!