Ik kocht laatst een kilo pruimen voor een paar euro. Die kon ik natuurlijk niet laten liggen. Ze waren nog een beetje hard dus ik moest ze nog even laten rijpen. Maarja, dan zijn ze opeens allemaal tegelijk rijp. En dan is een kilo pruimen best wel veel. Ik besloot er maar een pruimencake van te bakken. Het hele huis rook heerlijk en de cake past qua kleur helemaal in dit seizoen.
Pruimen
Nederlandse pruimen zijn er vanaf juli tot september maar ze worden het hele jaar door geïmporteerd uit landen zoals Spanje, Zuid-Afrika en Chili. Vaak zijn ze nog niet helemaal rijp als ze in de supermarkt liggen, je kan ze het beste buiten de koelkast laten narijpen.
Pruimen bevatten veel vezels, meer dan een appel of een banaan.
100 g banaan = 1,9 g vezels
100 g appel met schil = 1,9 g vezels
100 g pruimen = 2,2 g vezels
Pruimen kunnen daardoor bijdragen aan een goede stoelgang en zal er voor zorgen dat je langer verzadigd bent.
Is deze pruimencake gezond?
Of iets gezond is of niet hangt nooit af van één voedingsmiddel maar ligt aan je algehele eetpatroon. Maar eerlijk is eerlijk, deze cake moet je niet elke dag eten. Er zit gewoon lekker roomboter, suiker en witte bloem in. Moet kunnen af en toe.
Dus helaas is deze pruimencake niet gezond.
Benodigdheden:
- Springvorm
- Bakpapier
- Zeef
- Mixer
Pruimencake
Ingrediënten
- 130 g roomboter, op kamertemperatuur
- 3 eieren
- 150 g suiker
- 200 g tarwebloem of speltbloem
- 1 el bakpoeder
- 100 ml melk
- 1 el koekkruiden
- Snufje zout
- 8 verse pruimen
Bereidingswijze
- Stap 1 Halveer de pruimen en verwijder de pit. Zet opzij. Bekleed je springvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Stap 2 Mix de roomboter met de eieren en suiker tot een glad en luchtig beslag (ongeveer 4 minuten).
- Stap 3 Voeg terwijl je blijft mixen, beetje bij beetje de bloem en bakpoeder toe met een zeef zodat er geen klontjes meer in zitten.
- Stap 4 Voeg vervolgens de melk, koekkruiden en zout toe en mix tot je een glad beslag hebt.
- Stap 5 Als je beslag te droog is kan je eventueel nog wat melk toevoegen.
- Stap 6 Giet het beslag in de springvorm en druk zachtjes de pruimen met de snijkant naar boven in het beslag. Bak in de oven voor ongeveer 40 minuten. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is.
- Stap 7 Laat afkoelen en verwijder de springvorm. Dien op met een dot slagroom.
Voedingswaarde per plak als je de cake deelt in 12 plakken, zonder slagroom.
Calorieën: 177
Eiwitten: 5 gram
Koolhydraten: 15 gram
Vetten: 11 gram
Vezels: 1 gram
Deze voedingswaarden zijn berekend met behulp van de NEVO-tabel. Let er dus op dat de waarden veranderen als je net andere ingrediënten gebruikt.
Op zoek naar een ander lekker zoet recept? Probeer dan eens deze citroencake met citroenfrosting!