Deze citroencake van Griekse yoghurt en olijfolie is heel makkelijk om te maken. Het moeilijkste is nog het wachten tot de cake is afgekoeld. Vergeet niet de icing te maken want die geeft de cake net een extra ‘touch’. Zorg dat je die er pas op doet als de cake volledig is afgekoeld. Anders smelt je icing weer, en blijft die er niet goed op liggen.
Griekse yoghurt
Gebruik volle Griekse yoghurt (10%) voor een volle, romige smaak. Maar ik heb ook wel eens halfvolle Griekse yoghurt gebruikt en dat smaakte ook prima.
Olijfolie
Gebruik een milde of geraffineerde olijfolie. Een extra vierge olijfolie is niet geschikt voor dit gerecht omdat bij verwarmen er ongezonde stoffen worden gevormd.
Benodigdheden:
- Mixer
- Cakeblik
- Grote kom
Citroencake van yoghurt en olijfolie
Ingrediënten
- 250 g bloem
- 200 g Griekse yoghurt
- 100 ml milde olijfolie
- 1 el bakpoeder (10 g)
- 3 eieren
- 150 g suiker
- Schil van 2 citroenen, geraspt
- 1 tl vanille extract
- Snuf zout
- Voor de icing
- 2 el citroensap
- 1 el water
- 150 g poedersuiker
Bereidingswijze
- Stap 1 Verwarm de oven op 160 graden.
- Stap 2 Doe in een grote kom de Griekse yoghurt, olijfolie en eieren. Mix tot een gladde substantie.
- Stap 3 Voeg nu bloem, bakpoeder, suiker, vanille extract, citroenschil en zout toe. Mix tot een gladde substantie.
- Stap 4 Besmeer je cakeblik aan de binnenkant met olijfolie en doe vervolgens het beslag hierin.
- Stap 5 Zet midden in de oven voor ongeveer 60 minuten. Controleer daarna met een satéprikker of de cake gaar is.
- Stap 6 Haal uit de oven en laat 15 minuten afkoelen. Haal voorzichtig uit het cakeblik en laat helemaal afkoelen op een rekje of rooster. Giet daarna pas de icing eroverheen.
- Stap 7 Voor de icing: Roer de ingrediënten door elkaar tot een gladde saus. Voeg eventueel nog een beetje extra water of poedersuiker toe voor de juiste substantie.
- Stap 8 Giet de icing over de cake heen en laat hard worden.
Is deze citroencake met yoghurt en olijfolie gezond?
Normaal maak je cake met roomboter, wat een minder gezonde keus is door de hoeveelheid verzadigde vetten. Olijfolie is dus een betere keus.
Maar omdat deze cake veel suiker bevat is het nog steeds geen gezonde cake.
Geniet er dus lekker van maar eet bewust.
Voedingswaarde per plak
Calorieën: 228
Eiwitten: 4
Vetten: 9
Koolhydraten: 32
Vezels: 1
Wil je een ander zoet gerechtje maken? Probeer dan eens deze cocktail gemaakt van split ijsjes!