Citroencake van yoghurt en olijfolie

Deze citroencake van Griekse yoghurt en olijfolie is heel makkelijk om te maken. Het moeilijkste is nog het wachten tot de cake is afgekoeld. Vergeet niet de icing te maken want die geeft de cake net een extra ‘touch’. Zorg dat je die er pas op doet als de cake volledig is afgekoeld. Anders smelt je icing weer, en blijft die er niet goed op liggen.

 

Griekse yoghurt

Gebruik volle Griekse yoghurt (10%) voor een volle, romige smaak. Maar ik heb ook wel eens halfvolle Griekse yoghurt gebruikt en dat smaakte ook prima.

 

Olijfolie

Gebruik een milde of geraffineerde olijfolie. Een extra vierge olijfolie is niet geschikt voor dit gerecht omdat bij verwarmen er ongezonde stoffen worden gevormd.

 

 

Benodigdheden:

  • Mixer
  • Cakeblik
  • Grote kom

Citroencake van yoghurt en olijfolie

augustus 19, 2021
: 15 plakken

By:

Ingrediënten
  • 250 g bloem
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 100 ml milde olijfolie
  • 1 el bakpoeder (10 g)
  • 3 eieren
  • 150 g suiker
  • Schil van 2 citroenen, geraspt
  • 1 tl vanille extract
  • Snuf zout
  • Voor de icing
  • 2 el citroensap
  • 1 el water
  • 150 g poedersuiker
Bereidingswijze
  • Stap 1 Verwarm de oven op 160 graden.
  • Stap 2 Doe in een grote kom de Griekse yoghurt, olijfolie en eieren. Mix tot een gladde substantie.
  • Stap 3 Voeg nu bloem, bakpoeder, suiker, vanille extract, citroenschil en zout toe. Mix tot een gladde substantie.
  • Stap 4 Besmeer je cakeblik aan de binnenkant met olijfolie en doe vervolgens het beslag hierin.
  • Stap 5 Zet midden in de oven voor ongeveer 60 minuten. Controleer daarna met een satéprikker of de cake gaar is.
  • Stap 6 Haal uit de oven en laat 15 minuten afkoelen. Haal voorzichtig uit het cakeblik en laat helemaal afkoelen op een rekje of rooster. Giet daarna pas de icing eroverheen.
  • Stap 7 Voor de icing: Roer de ingrediënten door elkaar tot een gladde saus. Voeg eventueel nog een beetje extra water of poedersuiker toe voor de juiste substantie.
  • Stap 8 Giet de icing over de cake heen en laat hard worden.

 

Is deze citroencake met yoghurt en olijfolie gezond?

Normaal maak je cake met roomboter, wat een minder gezonde keus is door de hoeveelheid verzadigde vetten. Olijfolie is dus een betere keus.
Maar omdat deze cake veel suiker bevat is het nog steeds geen gezonde cake.

Geniet er dus lekker van maar eet bewust.

 

Voedingswaarde per plak

Calorieën: 228
Eiwitten: 4
Vetten: 9
Koolhydraten: 32
Vezels: 1

 

Wil je een ander zoet gerechtje maken? Probeer dan eens deze cocktail gemaakt van split ijsjes!

 

 


Related Posts

Crispy bonbons van chocola en cornflakes

Crispy bonbons van chocola en cornflakes

  Deze crispy bonbons met chocolade en cornflakes bevatten maar 62 kcal per stuk en zijn heerlijk als snackje bij een kopje koffie of thee. Maak ze met jouw favoriete pure chocolade. Door volkoren bran flakes te gebruiken bevatten de bonbons meer vezels waardoor je […]

Pruimencake

Pruimencake

Ik kocht laatst een kilo pruimen voor een paar euro. Die kon ik natuurlijk niet laten liggen. Ze waren nog een beetje hard dus ik moest ze nog even laten rijpen. Maarja, dan zijn ze opeens allemaal tegelijk rijp. En dan is een kilo pruimen […]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *