Dit is één van mijn favoriete recepten voor een doordeweekse dag. Het is vegetarisch, bevat veel groenten en je kan makkelijk het recept verdubbelen voor de volgende dag of de saus invriezen.
Het is een vrij simpel recept. Het lekkerst is het om de saus de tijd te geven om alle smaken in zich op te nemen. Ik gebruik graag de tomatenblokjes van het merk Mutti, omdat deze een rijke en zoetige smaak hebben.
Maak het gerecht zo pittig als je wilt door meer of minder chilivlokken toe te voegen.
Zoals je ziet verwerk ik ook de steeltjes van de basilicum in het gerecht. Zo vaak worden die gewoon weg gegooid, zonde! Er komt een heerlijk smaakje van af.
Pasta met aubergine en geitenkaas
Ingrediënten
- 2 flinke aubergines
- 4 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes
- 1 bosje verse basilicum (15 g)
- 1 el gedroogde oregano
- 2 blikken tomatenblokjes van 400 gram
- 400 g volkorenspaghetti
- 125 g verse geitenkaas in schijfjes
- ½ tl chilivlokken (mag ook meer of minder)
- 1 eetlepel balsamico crème of azijn
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
- Stap 1 Snijd de aubergines in de lengte in kwarten. En daarna in de breedte in reepjes van een vinger dik. Giet een beetje olie in de pan en bak hierin de aubergines bruin. Dit moet je in delen doen. Ik doe dit in ongeveer in 4 porties. Als een portie klaar is leg je het even op een bord opzij. Voordat je de volgende portie in de pan doet, doe je weer een beetje olie in de pan.
- Stap 2 Haal de blaadjes van de takjes basilicum. Bewaar de blaadjes voor later. Snijd de takjes fijn.
- Stap 3 Als de laatste portie aubergine bijna klaar is voeg je nog een beetje olijfolie toe en daarna de oregano, gehakte basilicumsteeltjes, chilivlokken en knoflook toe, en die bak je 1 minuutje mee. Voeg daarna de rest van de gebakken aubergine toe en roer om.
- Stap 4 Voeg nu de tomatenblokjes toe. Roer goed door. Laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen terwijl je het af en toe doorroert.
- Stap 5 Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Giet de pasta af maar bewaar een beetje kookvocht.
- Stap 6 Roer de balsamicoazijn door de saus en PROEF! Voeg eventueel peper en zout toe. Doe nu de pasta bij de auberginesaus en roer om. Voeg de blaadjes basilicum toe (maar houd er een paar apart). Als de saus een beetje droog is kan je een beetje van het apart gehouden kookvocht toevoegen.
- Stap 7 Leg nu de pasta op het bord. Brokkel er de geitenkaas overheen en leg de bewaarde basilicumblaadjes er op.
Tips:
- Ik heb hier gebruik gemaakt van volkoren pasta omdat ik dit een lekkere combinatie vind. Volkoren pasta bevat meer vezels dan ‘witte’ pasta en is daarom een gezondere keus. Als je moeite hebt met volkoren pasta moedig ik je het aan om het met deze saus nog een kansje te geven. Ik weet zeker dat je er blij van wordt. Natuurlijk kan je alsnog kiezen voor ‘witte’ pasta of een verse pasta.
- Je kan de geitenkaas ook vervangen door geraspte Parmezaanse kaas of ricotta.
- Je kan de saus invriezen en tot 3 maanden bewaren in je vriezer.
Voedingswaarde per persoon
Kcal: 563
E: 21 g
KH: 79 g
Vezels: 11 g
Vet: 16 g