Dit is weer eens wat anders dan je standaard havermout ontbijtje. Pizza als ontbijt! Maar dan wel gezond natuurlijk. Lees maar meer over de volgende ingrediënten:
Havermout
Havermout is gezond omdat het langzame koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen bevat.
Lijnzaad
Lijnzaad bevat veel vezels en omega 3 vetzuren. Het kan de stoelgang verbeteren. Dus heel handig om dit te verwerken in je ontbijtpizza. Kies voor gebroken lijnzaad omdat dit makkelijker is voor je lichaam om te verteren.
Kwark en fruit
Kwark bevat veel eiwitten wat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Daarbij zit er in kwark calcium wat goed is voor het behoud van sterke botten. Ben je bezig met afvallen? Kies dan liever voor magere kwark.
Fruit bevat veel vitamines en vezels. Je kan per seizoen variëren met de toppings.
Douchen en pizza bakken tegelijk
Weinig tijd in de ochtend? Meng de ingrediënten voor de bodem door elkaar terwijl de oven voorverwarmd. Doe de bodem in de oven en spring onder de douche. Terwijl jij je ochtendritueel doet bakt jouw bodem goudbruin krokant en begint het hele huis lekker te ruiken. Vergeet geen wekker te zetten om hem op tijd er uit te halen.
Haal de bodem er uit en laat afkoelen terwijl jij je make-up doet en je tas inpakt. Beleg met de topping en geniet even 5 minuutjes van dit heerlijke ontbijtje. Jij kan er weer de hele ochtend tegenaan!
Benodigdheden:
- Oven
- Bakpapier
Healthy ontbijt havermout pizza
Ingrediënten
- 1 ei
- 50 gr havermout
- 10 gr gebroken lijnzaad
- 1 tl koekkruiden of kaneel
- 10 gr honing
- Topping
- 2 el kwark of Griekse yoghurt
- Een paar druppeltjes vanille aroma
- Vers fruit
- Amandelschaafsel
Bereidingswijze
- Stap 1 Verwarm de oven op 180 graden.
- Stap 2 Kluts het ei en voeg havermout, lijnzaad, koekkruiden en honing toe. Roer goed door en laat een paar minuten indikken.
- Stap 3 Smeer het beslag in een cirkel uit over een bakpapier ongeveer 0,5 cm dik. Bak 10-12 minuten in de oven tot hij goudbruin is gebakken.
- Stap 4 Haal uit de oven en laat afkoelen. Meng ondertussen een beetje vanille aroma door de kwark.
- Stap 5 Als je pizzabodem is afgekoeld smeer je de kwark erover uit. Bekleed met vers fruit en amandelschaafsel.
Healthy ontbijt pizza in de airfryer
Volg het recept maar bak de pizzabodem op 160 graden voor 8-10 minuten tot hij goudbruin is gebakken.
Variaties op dit recept:
- Voeg een paar grof gehakte noten toe aan het beslag voor een extra ‘crunch’
- Vervang havermout met glutenvrije havermout voor een glutenvrije pizza
- Vervang lijnzaad met chiazaad
- Voeg 1 geprakte banaan toe aan het recept. Honing is dan niet meer nodig
- Wil je liever geen ei? Vervang dan het ei met 2 el appelmoes
Voedingswaarde van de pizzabodem (zonder topping)
Calorieën: 295
Eiwitten: 14 gram
Koolhydraten: 41 gram
Vetten: 8 gram
Vezels: 7 gram
Ben je op zoek naar een ander lekker ontbijtrecept? Probeer dan eens dit recept voor eiwitrijke wafels.