Ik ben gek op tempé. Ik weet dat veel mensen het niet zo kunnen waarderen maar ik vind het heerlijk!
Tempé is gemaakt van gefermenteerde soja en is een goede vleesvervanger omdat er veel eiwitten in zitten. Ook kan het helpen om je LDL-cholesterol te verlagen.
In dit recept combineer ik de tempé met sesamzaadjes en honing. Door de groenten kort te wokken blijven de paksoi en paprika lekker knapperig. Je zal merken dat er best wel wat vocht uit de paksoi komt. Voeg dus pas op het laatste moment het groene gedeelte van de paksoi toe.
Kruidige zoete tempé met rijst en paksoi
mei 24, 2021
: 3
Ingrediënten
- 1 blok tempé (400 g)
- 1,5 el Japanse sojasaus
- 2 tl 5-kruidenpoeder
- 2 el zonnebloemolie
- 2 el honing
- Sesamzaadjes
- 200 g rijst
- 1 ui, in ringen
- 1 knoflook, in plakjes
- 1 rode paprika
- 1 struik paksoi
- 1 el zonnebloemolie
- 2 el oestersaus (30 g)
Bereidingswijze
- Stap 1 Snijd de tempé in kleine blokjes of staafjes. Meng in een kom de sojasaus en de 5-kruidenpoeder. Laat hierin de tempé 15 minuutjes marineren (of langer).
- Stap 2 Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
- Stap 3 Snijd de paprika in reepjes. Snijd ook de stengels en het blad van de paksoi in stukjes.
- Stap 4 Bak de tempé in een hete koekenpan in 2 porties. Elk deel met 1 el olie. Voeg daarna alle tempé bij elkaar en voeg de honing en de sesamzaadjes toe. Roer goed om zodat alle tempé is bedekt met honing en sesamzaadjes. Doe het vuur uit.
- Stap 5 Verwarm olie in een wok en bak hierin de ui en knoflook voor 2 minuten. Voeg daarna de paprika en alleen het witte gedeelte van de paksoi toe. Roerbak 2 minuten. Voeg de oestersaus toe. Roer goed om en voeg daarna het groene gedeelte van de paksoi toe. Roer goed om en zet het vuur uit. Voeg eventueel vers gemalen peper toe naar smaak.
Tips:
- Wil je dit recept gezonder maken? Vervang de witte rijst dan met zilvervliesrijst.
- Wil je dit recept maken met minder calorieën? Vervang dan de witte rijst met bloemkoolrijst.
- Japanse Sojasaus bevat erg veel natrium (zout). Je zou ook kunnen kiezen voor natriumarme sojasaus van het merk Kikoman. Deze bevat 43% minder zout en is dus een gezondere keus.
Voedingswaarde per portie:
Kcal: 480
E: 13 g
KH: 69 g
Vezels: 6 g
Vet: 15 g
heerlijk die gekruide tempe, ik had geen japanse sojasaus dus heb het met chinese donkere soja gemaakt, we hebben gesmuld, volgende keer weer maar dan met de japanse sojasaus
Hoi Teresa, fijn om te horen dat je het lekker vond!