Moussaka is een schotel met aubergine en wordt veel gegeten in Griekenland maar er is ook een Turkse variant. De Griekse moussaka hoor je te maken met rundergehakt en gefrituurde aubergines. Dat is natuurlijk heerlijk maar echt een calorieënbom. Deze vegetarische moussaka maak je met vegetarisch gehakt. En ook door de aubergines niet te frituren maar te grillen maak je het recept iets gezonder en slanker.
Ik wilde niet de bechamelsaus ‘slanker’ maken om wel het romige, volle mondgevoel te behouden.
Vegetarisch gehakt prima
geschikt voor dit gerecht. Door de kruiden proef je amper verschil. Wel vind ik het iets ‘zuriger’ van smaak dan gewoon vlees. Daarom voeg ik soms een theelepeltje honing toe aan de saus om die wat meer in balans te brengen. Maar misschien vindt jij dat niet nodig.
Vegetarische Moussaka
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 3 el olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijn gesneden
- 400 gram vegetarisch gehakt
- 2 tl kaneel
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl chilivlokken
- 1 fles Passata (720 ml)
- 500 g voorgegaarde aardappelschijfjes
- 50 g roomboter
- 50 g tarwebloem
- 500 ml halfvolle melk
- 2 gedroogde laurierblaadjes
- 2 eieren
- Peper en zout
- Evt. 1 tl honing
Bereidingswijze
- Stap 1 Snijd de aubergines in de lengte in plakken. Bestrooi alle plakken met een beetje zout. Stapel op elkaar en leg er iets zwaars op. Zo haal je het vocht uit de aubergines. Zet even opzij.
- Stap 2 Verwarm in een diepe pan 1 el olijfolie en bak hierin de uien en knoflook zachtjes tot ze glazig zijn. Voeg daarna 1 laurierblaadje, chilivlokken, kaneel, nootmuskaat en vegetarisch gehakt toe. Bak 2 minuten zodat de geuren vrij komen. Voeg daarna de passata toe. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Proef en breng op smaak met peper, zout en eventueel 1 tl honing. Zet het vuur uit.
- Stap 3 Dep de aubergines droog. Verwarm een grillpan en grill hierin, met de olijfolie, de aubergines. Leg opzij op een bord.
- Stap 4 Ze alvast de oven aan op 180 graden. Tijd om te bouwen! Verdeel de aubergines over de bodem. Verdeel hierop de aardappelschijfjes. Verdeel hierover het gehaktmengsel.
- Stap 5 Maak nu de bechamelsaus. Smelt de roomboter in een steelpan. Voeg daarna de bloem toe. Roer goed door tot de bloem een beetje begint te kleuren. Voeg nu beetje voor beetje de melk toe. Blijf goed roeren. Als alle melk is toegevoegd breng je het op smaak met peper, zout en een laurierblaadje. Laat nog 3 minuten koken op een laag vuur. Klop de eieren los. Zet het vuur uit en voeg de eieren toe. Blijf nog 3 minuten goed doorroeren en verdeel daarna de bechamelsaus erover (vergeet niet het laurierblaadje er uit te halen). Bak 30 minuten in het midden van de oven goudbruin.
Is dit recept gezond?
Ja, dit vind ik een gezond recept. Het bevat veel groenten, vezels en eiwitten. Het is een voedzame maaltijd en je zal er lang verzadigd door zijn.
Voedingswaarde per persoon (uitgaande van 4 porties)
Dit recept is voor 4 porties maar ik denk dat je er met gemak 5 of zelfs 6 porties uit haalt. Het is maar hoeveel trek je hebt.
Calorieën: 688
Eiwitten 35 gram
Koolhydraten: 65 gram
Vetten: 29 gram
Vezels: 15 gram
Zin in een ander lekker vegetarisch recept? Probeer dan eens deze pasta met aubergine en geitenkaas!