Dit recept voor Mexicaanse ovenschotel met nacho’s stond meer dan 10 jaar geleden eens in de Allerhande. Ik was nog maar net het huis uit en verzamelde allemaal makkelijke recepten en knipte ze uit de tijdschriften. Sommige heb ik nog steeds bewaard in een mapje. Dit recept heb ik zo vaak gemaakt dat ik het uit mijn hoofd weet en heb er inmiddels een eigen draai aan heb gegeven.
Kruiden
In het oorspronkelijke recept werd er gebruik gemaakt van een zakje kruidenmix. Ik maak liever mijn eigen kruidenmixjes, wat je ook terugziet in de recept. Maar als je dat gedoe vindt kan je ook een kant en klare kruidenmix gebruiken. Een goede bijvoorbeeld is die van Euroma mexicaanse taco kruiden. Daar zitten verder geen onnodige toevoegingen in.
Met vlees of liever vega?
Je kan het rundergehakt vervangen met vegetarisch gehakt als je liever geen vlees eet. Als je rundergehakt gebruikt hoef je geen olie toe te gebruiken om het vlees te bakken want het gehakt is al vet genoeg. Maar om het vegetarisch gehakt te bakken moet je wel eerst 1-2 el olie toevoegen.
Benodigdheden:
- Grote braadpan
- Ovenschaal
Mexicaanse ovenschotel met nacho’s
Ingrediënten
- 300 g rundergehakt of vegetarisch gehakt
- 2 uien, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- 2 x 400 g, Hollandse of Mexicaanse wokgroenten
- 1 pot milde salsa (230 gr)
- 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
- 1 blik kidneybonen, uitgelekt (250 gr)
- 1 tl cayennepeper (of minder als je niet van pittig eten houdt)
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl gedroogde oregano
- 150 g geraspte kaas, belegen
- 1 zak tortilla chips (200 gr)
- Peper & zout
Bereidingswijze
- Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm een grote braadpan en bak hierin het gehakt tot het begint te kleuren. (Als je vegetarisch gehakt gebruikt, verwarm dan eerst een beetje olie).
- Stap 2 Voeg ui en knoflook toe en bak 2 minuten mee.
- Stap 3 Als de ui begint te kleuren voeg je paprikapoeder, korianderpoeder, komijnpoeder, cayennepeper en oregano toe en bak 2 minuten mee. Blijf regelmatig roeren.
- Stap 4 Voeg nu de wokgroenten toe en roerbak voor 4 minuten. Als de wokgroenten uit grote stukken bestaat snijd of scheur ik het in wat kleinere stukjes. Blijf regelmatig omscheppen.
- Stap 5 Voeg nu de pot salsasaus, tomatenblokjes en kidneybonen toe. Laat 5 minuten zachtjes koken. Proef en voeg eventueel peper en zout toe.
- Stap 6 Giet het groentemengsel in een ovenschaal en verdeel gelijkmatig. Verdeel de chips hierop en bestrooi met de geraspte kaas. Bak 15-20 minuten in de oven tot de chips en kaas goudbruin zijn geworden.
Serveertip Mexiaanse ovenschotel met nacho’s
Lekker met zelfgemaakte guacemole, sour cream (zure room) en verse koriander.
Is dit gerecht gezond?
Deze Mexicaanse ovenschotel met nacho’s is een redelijk gezond gerecht. Er zit maar een beetje vlees in en heel veel groenten. Natuurlijk zijn de chips niet gezond. Maarja, dat moet af en toe kunnen. Kidneybonen zitten boordevol vezels en mineralen en zijn dus heel goed voor je.
In plaats van zure room zou je magere kwark kunnen gebruiken als caloriearme saus.
Mealpreppen
Je kan het recept volgen t/m stap 5. Laat het gehakt-groentemengsel zo snel mogelijk afkoelen en bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer.
Als je zin hebt in deze maaltijd giet je het mengsel in een ovenschaal. Bedek met aluminiumfolie en bak 10 minuten in de oven. Bestrooi daarna met de chips en kaas en vervolg met stap 6.
Voedingswaarde per portie
Kcal: 734
Eiwitten: 35 gr
Koolhydraten: 57 gr
Vetten: 37 gr
Vezels: 13 gr
Op zoek naar een ander lekker recept met vegetarisch gehakt? Probeer dan eens deze vega moussaka!