Harira is een Marokkaanse linzensoep die ik voor het eerst at bij een lunchtentje hier in Den Haag.
De soep is kruidig, voedzaam en de stukjes dadel geven de soep een extra smaaksensatie. Ik ben thuis gelijk gaan zoeken naar een recept. Het internet staat er vol mee. Ik ben gaan uitproberen en experimenteren en hier is dus mijn eigen versie uit gekomen.
Ik eet deze soep als avondmaaltijd of als lunch. Vergeet alsjeblieft niet te garneren met de koriander en de dadels want die maken de soep echt af! Serveer met een stukje naan of stokbrood (eventueel met deze pistache-spread).
Benodigdheden
- Grote soeppan
Harira: Marokkaanse linzensoep
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, fijngesneden
- 4 stengels bleekselderij, fijngesneden
- 2 flinke wortels, in blokjes
- 1 el gemberpoeder
- 1 el komijnpoeder
- 2 el gerookte paprikapoeder
- ½ el kurkuma
- 1 tl chilivlokken
- 1 blik gepelde tomaten
- 400 gr gedroogde oranje linzen, afgespoeld
- 1,5 L bouillon (1,5 L water en 3 bouillonblokjes)
- Peper en zout
- Voor de garnering
- Bosje verse koriander, grof gesneden
- Handjevol dadels, in plakjes gesneden
- 1 citroen, in parten
Bereidingswijze
- Stap 1 Verwarm in een soeppan de olie en bak hierin de uien glazig.
- Stap 2 Voeg daarna knoflook, bleekselderij en wortels toe en roerbak voor 5 minuten tot alles glazig is.
- Stap 3 Voeg alle kruiden toe en bak mee zodat alle geuren vrij komen. Blijf roeren zodat de kruiden niet aanbakken aan de bodem.
- Stap 4 Voeg linzen toe en blijf goed doorroeren. Voeg daarna het blik gepelde tomaten en bouillon toe. Roer goed door en breng aan de kook. Draai daarna het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat 30 minuten zachtjes doorkoken. Roer af en toe door.
- Stap 5 Proef en breng op smaak met peper en zout. Dien op en bestrooi met koriander, dadels en een beetje citroensap.
Is dit gerecht gezond?
Ja! Alle ingrediënten die in deze soep zitten zijn gezond en verantwoord. Linzen bevatten veel eiwitten en vezels zodat je lang verzadigd bent van deze soep. Maak een grote pan, verdeel in porties en vries in. Eet een kom soep als lunch of bij de avondmaaltijd.
Variatie
- Dit recept is vegan maar oorspronkelijk wordt het gegeten met rundvlees. Bak 500 gram rundvlees mee met de uien en volg verder het recept.
- Voeg een blik kikkererwten op het laatst toe en laat 5 minuten meekoken.
Voedingswaarde per kom + 1 dadel
Kcal: 313
Eiwitten: 17 gram
Koolhydraten: 44 gram
Vet: 4 gram
Vezels: 16 gram