Vanaf de herfst zijn er volop pompoenen te koop voor een redelijk prijsje, wat fijn is want je kan er heerlijke gerechten mee maken zoals deze gevulde pompoen met kruidig vegetarisch gehakt, pistachenoten en feta.
Dit gerecht is vega, maar wil je liever wél vlees, vervang dan het vegetarische gehakt voor rundergehakt of tartaar.
Mijn man en ik eten samen ieder een halve flespompoen. We hoeven er dan verder niks meer bij.
Is het te veel voor je? Bewaar dan de restjes voor je lunch de volgende dag. Ook koud smaakt het namelijk heerlijk!
De koriander en granaatappelpitjes zijn ter garnering maar geven wel een extra smaakexplosie dus laat ze alsjeblieft niet weg uit het recept.
Benodigdheden
- Oven
- Bakplaat met bakpapier
Uitleg over de ingrediënten
Flespompoen
Ik gebruik maatje medium voor dit recept. Als je voor een ‘flinkerd’ gaat, verleng de oventijd dan met 15 tot 30 minuten.
Vegetarische gehakt
Ik gebruik graag die van de Lidl of die van de vegetarische slager.
In plaats van vega gehakt kan je natuurlijk ook kiezen voor gehakt van rund, varken of kip.
Olijfolie
Kies niet voor extra vierge olijfolie omdat bij verhitting hoger dan 180 graden er slechte stoffen vrij komen. Kies dus voor een gewone olijfolie, vaak is die wat lichter van kleur.
Tomatenpuree
Mijn favoriet is van Mutti.
Pistachenoten
Ik koop meestal een grote zak bij de Lidl en dop ze zelf. Scheelt een hoop geld.
Gevulde pompoen met kruidig vegetarisch gehakt, pistachenoten en feta
Ingrediënten
- 1 medium flespompoen
- 200 gr vegetarische gehakt
- 1 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 tl komijnpoeder
- 0,5 tl kaneelpoeder
- 0,5 tl chilivlokken
- 3 el tomatenpuree
- 25 gr pistachenoten, gedopt, en grof gehakt.
- 40 gr feta
- Peper en zout
- Ter garnering:
- Verse koriander, grof gesneden
- Granaatappelpitjes
Bereidingswijze
- Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de pompoen. Snijd de pompoen in de lengte doormidden. Schep met een lepel de zaadjes en draden er uit en gooi dit weg. Prik gaatjes in de gesneden kant met een vork en besmeer met een beetje olijfolie.
- Stap 2 Leg de pompoen op een bakplaat met bakpapier met de snijkant naar boven. Bak voor 45-50 minuten.
- Stap 3 Verwarm in een pan 1 el olijfolie en bak hierin de ui glazig. Voeg daarna de knoflook, komijn- en kaneelpoeder, chilivlokken toe en bak 1 minuut mee. Voeg nu de tomatenpuree en gehakt toe. Bak 4 minuten op een laag vuurtje. Roer regelmatig. Voeg de pistachenoten toe. Proef en breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en bewaar tot de pompoen gaar is.
- Stap 4 Controleer na 45 minuten of de pompoen gaar is door er met een vork in te prikken. Als het zacht is kan je pompoen uit de oven halen en laten afkoelen. Schep voorzichtig het vruchtvlees er uit met een lepel tot 2 cm van de rand. Voeg het vruchtvlees toe aan je gehaktmengsel en roer dit goed door. Proef en breng eventueel op smaak met extra kruiden. Vul je leeg geschepte pompoenen nu met het gehaktmengsel. Druk voorzichtig aan. Verdeel de feta over de beide helften en bak nog eens 5 minuten in de oven (het liefst even onder de grill).
- Stap 5 Leg op elk bord een pompoenhelft. Bestrooi met verse koriander en granaatappelpitjes.
Voedingswaarde van een halve pompoen met gehakt, pistachenoten en feta
Kcal: 451
eiwitten: 30 gr
Koolhydraten: 28 gr
Vezels: 14 gr
vet: 22 gr
Zin in een ander recept met vega gehakt? Probeer dan eens deze vega moussaka.