Pistache Feta Spread

 

Op vrijdagavond ben ik altijd moe van een drukke werkweek en meestal koken we een eenvoudige soep. Daar hoort natuurlijk een stokbroodje bij met wat kaasjes en smeerseltjes.

Deze spread is weer eens wat anders dan de standaard heksenkaas en is heerlijk op een vers stokbroodje.

Je maakt hem heel makkelijk in je keukenmachine of hakmolentje. Zelf hak ik de pistachenoten niet al te fijn omdat ik de structuur dan lekkerder vind en je meer een ‘bite’ hebt.

Er zit een hele peper in deze spread. Voor sommige misschien iets te pittig dus dan kan je de hoeveelheid peper halveren.  Weglaten zou zonde zijn. Het geeft een lekkere, prikkelende ‘touch’ aan de spread.

Daarnaast kan je een beetje spelen met de hoeveelheden. Als je alle ingrediënten bij elkaar hebt gehakt en gemixt moet je het even 5 minuutjes laten rusten zodat de smaken goed kunnen intrekken. Daarna ga je pas proeven en eventueel nog wat peper, zout, kruiden of citroensap toevoegen.

Serveer deze spread met een stokbroodje of dip er rauwkost in.

 

 

Tips

  • Ik voeg de spread ook wel eens toe aan mijn lunchsalades in plaats van een dressing.
  • Deze spread is 3 dagen te bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje of pot.

Pistache Feta Spread

juni 23, 2021
: 25

By:

Ingrediënten
  • 200 g feta, uitgelekt
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 75 g gedopte pistachenoten
  • 50 g Griekse yoghurt
  • 15 g koriander, grof gesneden
  • 10 g dille, grof gesneden
  • 30 ml lekkere olijfolie (20 g)
  • 1 Spaanse peper, zonder zaadjes, in grove stukken
  • Sap van ½ citroen
  • Schil van 1 citroen, geraspt
Bereidingswijze
  • Stap 1 Hak de pistachenoten met de olijfolie grof in de keukenmachine.
  • Stap 2 Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en mix tot het een smeuïg geheel is. (Soms moet je even pauzeren en de boel omroeren met een lepel om alles met elkaar gemengd te krijgen).
  • Stap 3 Voeg extra yoghurt toe als het te droog is.
  • Stap 4 Laat het geheel 5 minuten rusten om de smaken te laten intrekken. Proef, zitten alle smaken er in? Proef je de kruiden, is het pittig, smeuïg, en heeft het genoeg peper en zout? Voeg toe wat je mist.
  • Stap 5 Serveer met stokbrood, rauwkost of toastjes.

 

 

Dit receptje is heel puur, zonder onnodige toevoegingen. Pistache noten bevatten veel vitamines en vezels. Het is echter niet heel mager. Als je liever wat minder calorieën wilt, kan je eventueel kiezen voor magere Griekse yoghurt en wat minder dik smeren.

 

Voedingswaarde per 15 gram (dat is dik belegd op 1 stokbroodje)

Calorieën: 47
Koolhydraten: 1
Vetten: 4
Eiwitten: 2
Vezels: 0



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *