Gefrituurde taco’s met pittige makreel

 

Ik kreeg eens bij een restaurant deze gefrituurde taco’s met pittige makreel als voorgerechtje. Ik heb het geprobeerd na te maken en er mijn eigen draai aan gegeven. Uiteindelijk ben ik heel tevreden met het resultaat. Met een knapperige buitenkant en een pittige, romige vulling is het een heerlijk hapje om te serveren als je gasten hebt.

Je kan de makreel eventueel een dag van te voren voorbereiden. Je hoeft dan alleen de taco’s nog te frituren en te vullen. Het bakken van de taco is iets waar je even een handigheidje in moet krijgen. Dus steek wat extra wontonvellen uit om te oefenen. Ik bak er altijd een paar extra en serveer alleen de mooiste.

Je kan dit gerecht maken met gerookte makreelfilets uit de supermarkt. Maar zelf haal ik het liefst een hele gerookte makreel op de markt of bij de visboer. Je moet hem dan wel nog zelf ontdoen van de graatjes.

Hieronder volgt het stappenplan voor het bakken van de taco’s. Daarna zie je het hele recept.

 

Stappenplan met foto’s voor het frituren van de taco’s

Benodigdheden:

  • Kookring, maar je kan ook een glas gebruiken en dan met een mes uitsnijden.
  • Pannetje frituurolie of frituurpan
  • IJzeren tang
  • Wontonvellen die geschikt zijn om te frituren

 

Stap 1
Steek de wontonvellen uit.

Stap 2
Maak een vormpje van aluminiumfolie en leg je wontonvel er om heen.

 

Stap 3
Houdt goed vast met een tang en doop in de olie. Blijf vasthouden.

Stap 4
Haal er uit als de wonton goudbruin van kleur is. Haal voorzichtig los van de aluminiumfolie. Laat uitlekken en afkoelen op een keukenpapiertje.

 

Stap 5
Vul met de makreel vulling.

 

 

Gefrituurde taco’s met pittige makreel

juli 15, 2021
: 15 stuks

By:

Ingrediënten
  • Wontonvellen die geschikt zijn om te frituren, ontdooit
  • Frituurpan of pannetje met olie
  • 1 gerookte hele makreel, 350-400 g of 300 gr gerookte makreelfilets zonder graat
  • 1 bosui, fijngesneden
  • 20 g lievelings sambal, ik gebruik brandal
  • 40 g ketjap medja
  • 40 g mayonaise of frietsaus
  • Optioneel: ingelegde pepers en zwarte sesamzaadjes
Bereidingswijze
  • Stap 1 Heb je een hele makreel: Haal het velletje van de makreel en haal voorzichtig het visvlees van de graatjes.
  • Stap 2 Pluis het visvlees een beetje uit. Voeg bosui, sambal, ketjap en mayonaise toe. Roer goed door en proef! Voeg eventueel nog wat van deze smaakmakers toe. Zet apart.
  • Stap 3 Verwarm je frituurpan op 180 graden of je pannetje met olie .Steek de wontonvellen uit met een kookring. Maak met aluminiumfolie een vormpje zodat je de wonton er omheen kan doen in de vorm van een taco.
  • Stap 4 Gebruik het deeg wat je hebt weg gesneden om te kijken of je olie heet genoeg is. Leg een stukje deeg in de olie. Als het direct gaat borrelen, is je olie heet genoeg. Leg ook even een bord met keukenpapier klaar om je taco’s op uit te laten lekken.
  • Stap 5 Doe de wonton om het vormpje en klem vast met een tang. Laat in de olie zakken maar blijf vasthouden met de tang. Zo behoud het de juiste vorm. Als de taco goudbruin is, haal je hem er uit. Laat de olie er goed uitlekken en leg op het bord met keukenpapier. Haal voorzichtig de gebakken taco van het vormpje af en leg er een nieuwe omheen. Voorzichtig, is heet!
  • Stap 6 Bak zo alle taco’s één voor één, en laat goed afkoelen.
  • Stap 7 Vul de taco’s met het makreelmengsel. Leg er eventueel de pepers op en bestrooi met sesamzaadjes.

 

 

Je kan de taco’s natuurlijk ook vullen met allerlei andere lekkernijen. Wat denk je van Hollandse garnaaltjes met avocado en whiskeysaus of tonijn met wasabimayonaise of pulled chicken? Of misschien een zoete variant met vanille crème en vers fruit? Gebruik je fantasie en experimenteer er op los. Laat me weten onderaan de comments welke vulling jij hebt gebruikt.

Even voor alle duidelijkheid, dit valt niet onder categorie ‘gezond’, maar onder ‘genieten van iets extra’s. Er is geen mager alternatief. Probeer gewoon de rest van de dag of week gezond te eten. Zo houd je het mooi in balans.

 

Voedingswaarde per taco met makreelvulling

Dit is een zéér grove schatting. Het is namelijk erg moeilijk om te weten hoeveel olie er uiteindelijk wordt geabsorbeerd door de taco’s. Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben zoals temperatuur van je olie, soort wontonvellen en hoe goed je het laat uitlekken.

De voedingswaarde hieronder is dus echt een hele grote schatting.

Ik ben uitgegaan van het gebruik van frietsaus (wat minder vet bevat dan mayonaise).

 

Kcal: 126
Eiwitten: 5 g
Koolhydraten: 5 g
Vezels: 0 g
Vet: 9 g

Ga jij deze gefrituurde taco’s met pittige makreel vullen? Of toch met iets anders? Laat het me weten in de comments!

 

Zin in een ander lekker hapje? Probeer dan eens deze pistache feta spread!

 



2 thoughts on “Gefrituurde taco’s met pittige makreel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *