Om de vraag te beantwoorden waarom gefermenteerde voeding gezond voor je is moet ik eerst wat uitleggen over je darmen. In je darmen leven allerlei bacteriën. Dit noemen we het microbioom. Die bacteriën zorgen dat je voedsel wordt verteerd, beschermen je tegen infecties, zorgen dat je goed kan poepen en dat slechte bacteriën geen overhand krijgen. Een gezond microbioom bestaat uit veel verschillende soorten bacteriën. Hoe diverser, hoe beter.
Er zijn verschillende factoren die het microbioom kunnen verstoren zoals roken, ongezond en eenzijdig eten, stress en medicijngebruik. Een verstoord microbioom is gelinkt aan verschillende diagnoses zoals hart en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. Het is dus van belang om te zorgen dat je microbioom gezond en in balans is.
Maar wat kan je doen om je microbioom gezond(er) te maken?
Bij de Standord University lieten ze 36 personen 10 weken lang óf een menu met veel gefermenteerd voedsel eten óf een menu met extra veel vezels eten. Daarna werd onderzocht wat het effect was op het microbioom en op de ontstekingswaarden.
Uit het onderzoek bleek dat door het gefermenteerde voedselpatroon het microbioom diverser werd. Ook zagen de onderzoekers een verlaging van verschillende ontstekingswaarden. Eén van deze ontstekingswaarden is te linken aan diabetes type 2, reumatoïde artritis en stress.
Bij de groep die alleen vezelrijk at waren geen verbetering te zien in het microbioom of in de ontstekingswaarden.
Conclusie van het onderzoek: Eet meer gefermenteerde voeding voor een gezond microbioom!
Wat is gefermenteerde voeding?
Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken.
Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn:
- De gist Saccharomyces cerevisiae zorgt bij de bereiding van brood, bier en wijn voor het omzetten van suiker in alcohol en koolzuur.
- Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar bij de productie van yoghurt, kaas en snijworst. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur.
- Schimmels zorgen bijvoorbeeld voor het fermentatieproces van gekookte sojabonen waardoor tempé ontstaat.
- Combinaties van bacteriën en schimmels zijn ook mogelijk. Dit gebeurt onder andere bij salami en camembert. (bron: voedingscentrum)
Maar denk ook aan kefir, zuurkool en kimchi. Ook dit zijn gefermenteerde voedingsmiddelen en dus goed voor je darmen.
Hoe kan ik vaker gefermenteerde voeding eten?
Probeer om dagelijks gefermenteerde voeding in je menu te verwerken.
Dus bijvoorbeeld:
Ontbijt: Schaaltje yoghurt of brood met kaas en een glaasje kefir
Lunch: Salade met stukjes gebakken tempé, tofu of kimchi.
Diner: Zuurkoolstamppot en een glaasje wijn of bier
Zoek je een lekker recept met tempé? Kijk dan eens naar dit recept!
Heb je vragen over dit onderwerp of heb jij suggesties van gefermenteerde voedingsmiddelen? Laat het me weten in de comments!
Bron foto’s: Pixabay