Hoe kan je geld besparen op boodschappen?

 

Dat het leven een stuk duurder is geworden merken we allemaal. Hoe kan je geld besparen op je boodschappen en toch gezond blijven eten? In dit artikel deel ik al mijn tips. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

 

1. Zoek naar aanbiedingen

Ik ontvang geen papieren folders meer maar gebruik tegenwoordig de app van reclamefolder.nl. Ik kijk welke producten er in de aanbieding zijn bij supermarkten bij mij in de buurt. Ik heb een Lidl, Albert Heijn en Plus in de buurt. Op basis van welke groenten er betaalbaar zijn bepaal ik mijn weekmenu. Producten die lang houdbaar zijn sla ik flink in, zoals tomaten in blik, muesli, bouillon, gedroogde kruidenmixen en houdbare (plantaardige) melk.

 

2. Maak een menu

Op basis van de aanbiedingen in de supermarkten maak ik dus een weekmenu. Van maandag tot vrijdag bedenk ik wat we gaan eten. Ik zorg voor een gevarieerd menu zodat het niet verveeld.  Ik doe dan gelijk boodschappen voor de hele week. Vlees, kip en vis haal ik vaak later de week op de dag dat ik het ga klaarmaken.
En omdat ik hierdoor minder vaak in de supermarkt ben word ik minder verleid door ongezonde snacks en impulsaankopen.

Volg me ook op Instagram, daar deel ik regelmatig mijn weekmenu. 

 

3. Kook dubbel.

Veel recepten zijn makkelijk te verdubbelen, dus kook extra grote porties en eet de volgende dag nog een keer. Of vries porties in. Omdat je het alleen hoeft op te warmen bespaar je gas of elektriciteit.

Ook op mijn website vindt je recepten die daar heel geschikt voor zijn. Bijvoorbeeld deze Marokkaanse linzensoep of het gehaktmengsel van de Mexicaanse groentenschotel.

 

4. Bespaar op snacks

Wist je dat een derde deel van de totale hoeveelheid die we eten en drinken niet in de Schijf van Vijf staat (zie dit onderzoek)? Die voedingsmiddelen zijn dus niet ‘nodig’ en zijn minder gezond. Denk aan frisdrank, chips, koek en snoep. En hoewel ik vind dat af en toe snoepen hoort bij een gezonde leefstijl, is het wel zonde als je meer geld besteed aan ongezond eten in plaats van wat je lichaam daadwerkelijk nodig heeft.

 

5. Gebruik handige apps

Ik gebruik vaak de app van Scoupy voor gratis producten of met een flinke korting. Leuk om af en toe een nieuw product uit te proberen, en bespaard een hoop geld op de lange termijn.

 

6. Kook diepvriesfruit en diepvriesgroenten

Blauwe bessen, aardbeien en ander rood fruit is helaas niet meer in het seizoen en daarom erg duur. Maar diepvriesfruit is een geweldig alternatief! De vruchtjes worden geplukt als ze rijp zijn en direct ingevroren waardoor alle vitamine en vezels behouden worden. En ook groenten worden direct ingevroren waardoor alle voedingsstoffen er nog in zitten. Gebruik dus vaker producten zoals erwten, sperziebonen en spinazie. Wel is het beter om alle ‘a la crème’ producten te laten staan omdat dit minder gezond is.

Een afbeelding van AH Zakje met blauwe bessenGebroken Sperziebonen 450g bestellen? - Diepvries — Jumbo SupermarktenPLUS Bloemkool doos 450 gram - Diepvries groente

7. Wees tevreden

Soms zien we op Social Media de meest geweldig recepten, producten en restaurantjes voorbij komen. Ik ben dan wel eens teleurgesteld dat ik dat niet kan betalen. Maar wees tevreden met wat je wél hebt. Wees er trots op als het je weer is gelukt om een gezonde maaltijd op tafel te zetten voor jezelf en voor je gezin.

 

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Heb jij nog tip om geld te besparen op je boodschappen? Laat het me weten in de comments!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *