3 redenen waarom afvallen niet lukt

Heb je als doel om gewicht te verliezen maar lukt het niet? Zie je geen resultaat op de weegschaal ondanks dat je enorm je best doet? Hieronder volgen 3 redenen waarom afvallen niet lukt.

 1. Je houdt vocht vast
 2. Je verliest geen gewicht maar wel centimeters
 3. Je krijgt meer calorieën binnen dan je verbrand

 

Disclaimer: De adviezen die in dit artikel worden gegeven zijn bedoeld voor gezonde mensen. Als je een medische aandoening hebt is het beter om een persoonlijk voedingsadvies te krijgen van een diëtist.

 

Afvallen lukt niet omdat je vocht vast houdt

Je lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water. Om je vochthuishouding in balans te houden moet je voldoende vocht binnen krijgen door dranken en voedsel. Je lichaam scheidt vocht uit door middel van bijvoorbeeld zweet en urine.

Soms kan je lichaam vocht vasthouden. Dat kan je voelen aan bijvoorbeeld je handen (je ringen zitten strakker) of aan je voeten (je enkels zwellen op en je past je schoenen niet).

Je kan je voorstellen dat als je vocht vast houdt, je gewicht dus niet daalt. Het kan zelfs stijgen.

Redenen van vocht vasthouden zijn bijvoorbeeld:

 • Zout eten
 • Lang stil zitten (denk aan reizen met auto of vliegtuig)
 • Warm weer
 • Menstruatie of eisprong
 • Ernstige aandoeningen en medicijn gebruik

 

Wat kan je doen als je niet afvalt omdat je vocht vast houdt?

 • Kom in beweging. Hiermee stimuleer je de doorbloeding.
 • Drink meer water. Je zou denken dat je juist minder water moet drinken als je vocht vast houdt, maar dit is niet waar. Juist door te drinken zorg je dat je vochthuishouding weer in balans komt.
 • Eet minder zout.

 

Je verliest geen gewicht maar wel centimeters

Misschien zie je geen verandering op de weegschaal maar zie je wel in de spiegel dat je lichaam verandert. Je broek zit losser, je bh kan een tandje strakker en je gezicht lijkt smaller. Ook mensen om je heen valt het op.

Waarschijnlijk is je vetpercentage een stuk gedaald, en omdat je meer bent gaan sporten is je spiermassa gestegen. Resultaat: een stabiel gewicht, maar wel een maatje kleiner.

Je hebt dus absoluut resultaat! Die kilo’s worden vanzelf minder als je gewoon door blijft gaan op deze weg. Focus jezelf niet te veel op de weegschaal, maar meer op hoe je je voelt, je energielevels en hoe je kleding zit.

 

 

Je krijgt meer calorieën binnen dan je verbrandt

Om af te vallen moet je minder calorieën binnen krijgen dan je verbrandt. Hoewel je misschien denkt dat je goed bezig bent, kan het toch zijn dat je meer calorieën binnen krijgt dan je nodig hebt. Zo bevatten bijvoorbeeld noten, zaden, avocado en smoothies vaak meer calorieën dan je beseft. Ongemerkt kan je dus je eigen resultaat tegen werken.

Om meer inzicht te krijgen in hoeveel calorieën je binnen krijgt raad ik je aan om het een keer bij te houden. Hier zijn verschillende apps voor die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld:

Gemiddeld heeft een vrouw 2000 calorieën per dag nodig om haar gewicht stabiel te houden. Een man ongeveer 2500 calorieën. Om af te vallen kan je hier ongeveer 300 tot 500 calorieën vanaf halen.

 

 

Ik hoop dat je zo beter begrijpt waarom het niet lukt om je gewicht verder te laten dalen.

Wees geduldig in het bereiken van je doelen. Geef jezelf en je lichaam de tijd om op een verantwoorde manier af te vallen.

 

Natuurlijk kunnen er nog veel andere redenen zijn waarom je niet afvalt. Zou je het leuk vinden om ook een deel 2 te lezen? Laat het me weten in de comments.

 

Ben je op zoek naar een calorie-arm receptje? Probeer dan eens dit ontbijtrecept: Voedzame wafels met proteïne 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *