Hotspot Slovenië- Ljubljana

Ljubljana is een prachtige stad die je echt eens moet bezoeken. Het is niet heel groot dus in een 2-3 dagen heb je alle highlights gezien. Mijn advies is om gewoon lekker te slenteren door alle kleine straatjes. Pak een terrasje langs het water om mensen te kijken (mijn hobby), en geniet van alle mooie architectuur. Iedereen is heel vriendelijk en de meeste mensen spreken goed Engels.

Hierbij een paar tips van mij om optimaal te genieten van jou bezoek aan Ljubljana.

 

Water tappen

Door heel de stad vind je watertappunten met drinkwater. Je hoeft dus nooit een flesje water te kopen. Neem gewoon je eigen drinkfles (bij voorkeur van glas of rvs) mee om elke keer opnieuw te vullen. Er zijn 40 tappunten. Via deze website kan je een app downloaden om te ze vinden, maar ik gebruikte google maps wat ook prima werkte.

 

 

 

Huur een fiets

In Ljubljana kan je heel goedkoop fietsen huren. Door heel de stad vind je speciale fietsenrekken die  je met een app kan openen.

Maak eerst een account aan op BicikeLJ > Home , en download de app.

Kies voor ‘weekly subscription’ voor 1 euro. Je kan dan 7 dagen gebruik maken van de fietsen. De eerste 60 minuten dat je de fiets gebruikt is gratis. Daarna kost het je geld. (precieze kosten staan op de website). Maar als je dus zorgt dat je elke keer binnen 60 minuten je fiets weer parkeert in de daarvoor bestemde rekken, is het dus gratis!

Wij hebben hier echt veel gebruik van gemaakt. Ook omdat onze airbnb net buiten het centrum lag. En we hebben de fiets gebruikt om heel de stad en omgeving te verkennen.

 

 

Park Tivoli

Dit park is heel groot en mooi aangelegd. Toen wij Ljubljana bezochten was het 38 graden dus erg warm. ’s Ochtens fietsen we dan wat rond om wat highlights te bezoeken of om te winkelen. ’s Middags zochten we dan de schaduw op in het park om te picknicken of een klein dutje te doen. Je kan het park gratis bezoeken. Er zijn ook wat kleine lunchtentjes waar je wat kan drinken of een ijsje kan halen.

 

 

Haal een ijsje bij Vigo

Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n ijsjes-fanaat. Maar MAN wat was dit lekker. Ze hebben waanzinnige smaken en het zijn ruime porties. Wij haalden graag een ijsje en aten die dan bij de fontein een paar meter verder op. Check ook even hun Instagram om een ideetje te krijgen van de smaakjes.

 

 

Maak kennis met de Sloveense keuken bij Slovenska Hisa Figovec

In dit restaurant kan je typische Sloveense gerechten bestellen. Bas at kalfswang met inlegde pruimen en ik at IDRIJSKI ŽLIKROFI, een soort ravioli gevuld met aardappel met een vleessaus. Heel lekker maar erg machtig.
Ze hebben 2 locaties, één aan het water en één aan een pleintje. Wij aten bij de laatste en vonden het er erg gezellig. Iedereen zit lekker buiten te eten en drinken onder grote bomen en lampjes.

 

Zonsondergang bij het kasteel

Midden in de stad ligt Ljubljanski Grad, een kasteel wat nu een museum is. Leuk om te bezoeken want je hebt er een prachtig uitzicht. Vooral de zonsondergang is er erg mooi. Er zit een klein cafétje waar je een drankje kan drinken, maar we zagen dat veel locals hun eigen drankjes meenamen en op de kasteelmuren gingen zitten. Leek mij een perfecte afsluiting van de dag!

Overigens hebben wij niet het kasteel/museum bezocht, het trok ons niet zo aan.

 

 

Eet pasta bij Raw Pasta

Ga hier heen voor een goede lunch. De pasta en de sauzen zijn vers, en dat proef je. Bestel er een Aperol Spritz bij of een ander lekker drankje en je hebt een perfect lunch.

We hadden goede verhalen gehoord over hun tiramisu, maar helaas was die uitverkocht. Hopelijk kan jij die wel proberen!

RawPasta Ljubljana – Spletna Trgovina Sveže Domače Testenine – Domov

 

 

Ons hotel

Wij hebben via AirBnB geboekt bij Aroma appartements. Dit kleinschalige hotel ligt net buiten het centrum. Je kan lopen naar het centrum (20 minuten), maar wij gebruikten elke keer de hierboven beschreven fietsen.

Het appartementje was schoon, had een klein keukentje en een ruime badkamer.
Voor het slaapgedeelte moest je een laddertje op. Wij vonden het heel knus, maar voor wat minder ‘flexibele’ mensen is het wellicht wat ongemakkelijk.

De prijs-kwaliteit vonden wij uitstekend!

Hier klikken voor de link naar hun eigen website.

Hier klikken voor de link naar airbnb.

 

 

Dit waren mijn tips voor Ljubljana. Ik hoop dat het je helpt de pareltjes van de stad te ontdekken. Heb jij mooie plekjes, restaurantjes of handige tips gevonden in Ljubljana, dan mag je ze delen in de comments!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *